At læse er at leve

"UKRUDT" af Katja Ranvits


Bogen er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.

Bogen er første bind i serien om Birgit Bagge


"UKRUDT ER PIONERARTER,

OG DE ER FAKTISK SÆRDDELES DYGTIGE OG SUCCESFULDE PLANTER.

DE KAN NEMLIG KOMME FREM ALLE STEDER, OG SÅ ER DE STÆRKE"


I den Sydsjællandske by Mågerup bor Birgit Bagge med sine forældre Terese og Thorleif. Hjemmet er ordentligt, pænt, "som et opstillet udtryk af stilleben", modsat det kaos der huserer udenfor.

Alt er ikke idyl og blomstrende marker i den lille by. 

I nabohuset bor Marie, hun er tilflytter fra København, og er ikke som de andre Mågevianere. Hun er spændende, mystisk, dragende. Birgit føler sig hjemme i hendes selskab.


"AT MANGLE ET NORMALT FILTER ER UNIVERSETS MÅDE,

AT FORTÆLLE ÉN, MAN ER UNIK. AT DET HAR EN HELT SPECIEL PLAN FOR ÉN"


I Mågerup huserer "Sønnerne af legemets gerninger" under ledelse af præsten og missionæren Bjørn Kvad. Som en anden religiøse menighed har den til formål, at rense Mågerup's syndere og omvende dem i Guds navn. Der er en aura af frygt omkring præsten.


"BJØRN KVAD ER SOM ET SORT HUL, DER TILINTETGØR ALT"


På den anden side af byen ligger klosteret SANKT WILHELMINA. Den eneste adgang til klosteret går via en hængebro over den voldgrav, der omkranser klosteret, og kun med tilladelse kan man komme over i "den anden verden". Klosteret har set sine velmagtsdage, her bor nu kun 3 nonner og Abbedissen, der sammen med præsten styrer klosterets få, med hård hånd og straf.

Søster Magdalena kæmper med sin hukommelse og identitet. En erindring om blod og smerte fra underlivet, en nærdøds oplevelse i en mudret sø, og en stemme i hovedet der følger hende i de vågne øjeblikke, er alt hvad hun har. Og pigen Anuva


"OG HVIS JEG IKKE OPFØRER MIG ORDENTLIGT,
SÅ VIL DE OFRE MIN BAMSE"

SKVALDERKÅL

  


 
"Ukrudt" er en fandens velskrevet bog med et lille persongalleri, hvis historier flettes godt sammen gennem årene fra 1952 - 1969. Og lige når man tror, at man har løst fletningen, så dukker en genstridig tot op, og der er ingen umiddelbar løsning.


Det er en bog, hvis handling har stærkt sexuelle undertoner uden det bliver kvalmt, om kvindelist, magt og undertrykkelse. Og om naturens magiske kræfter.

Stemmen i dit hoved, er det djævlen ? Kontrollerer han dig, følger du ham ? Så skal du renses.


De diabolske handlinger der udspiller sig omkring klosteret ved Mågerup, er skræmmende, men fik mig til at læse bogen færdig på under 12 timer, og til at ønske mere NU.


Spoiler:

Jeg tror, Birgit har tourettes.På skalaen 1-5,

giver jeg 5