At læse er at leve

"D - DØDEN VINDER ALTID TIL SIDST" af Lars Thomassen


Udgivet juni 2024 på FORLAGET MÅNEN

Bogen er 4. bind i Alfabetserien.


"DET VAR BARE EN UDREGNING. TI OG SYV I TREDJE POTENS.

FIRE VÆRDIANSÆTTELSER. ORDET VÆRDI VAR DET, SOM WILLIAM FOKUSEREDE PÅ"


Asger vågnede badet i sved. Han havde igen haft mareridt om Isabella. Ville han nogensinde finde ro?


Hjemmehjælpen Simone trådte ind af døren hos Elsa Larsen, der stod rengøring på hendes skema. Hun kom jo i mange hjem, hos mange borgere, men mellem hende og Elsa var der en speciel kemi, og mens Simone gjorde rent, trissede Elsa altid efter hende og fortalte anekdoter fra barndommen. Men i dag virkede anerledes, hjemmet duftede ikke af lavendel og glæde, men af opkast. I stuen sad Elsa i lænestolen, hendes tid var kommet, hun var død.


På Plejecenter Solstrålen gik Karoline Bruhn Bendixen ind af døren fulgt af sin assistent Anna Friis. Karoline, direktør for sundhed og omsorg i Esbjerg kommune, var blevet inviteret for at diskuterer fremtidens ældrepleje, et brandvarmt politisk emne. Anna der tidligere på dagen ved et tilfælde, fundet en fil på Karolines computer, som hun, der ellers havde alle Karolines koder, ikke havde kunne åbne. Karoline havde afvist hende, og sagt det var nogle personlige notater. Filen var døbt "14-07-2020". Anna huskede den dato ganske godt. En borger var fundet død i eget hjem af en hjemmehjælper, og Karoline havde ledt den interne undersøgelse. Politiet havde afsluttet sagen, borgeren var død en naturlig død. 


Belinda, RET´s computergeni, gennemgik listen hun allerede havde sammenfattet, hun måtte dykke længere i sin digitale adgang. Med  sammenligninger og kvindelig intuition, krydstjekkede hun dødsfald på plejehjem og i borgerens eget hjem. William derimod fokuserede på den lille seddel, der var fundet hos Elsa Larsen. Matematik havde altid været en stor passion, men på sedlen var det ordet "ældreværdi" der fangede ham.  Samfundet vurdere mennesker ud fra "klasser", økonomi, arbejdsevne og i "værdier"? Er vi i sidste ende blot affald? Måske de begge havde fundet en anden tilgang til efterforskningen? Iben måtte informeres om dette hurtigt.


Kærligheden mellem Iben og  Asger voksede dag for dag, de var endelig blevet et par. Men Asgers mareridt, og fornemmelsen af, han skjulte noget for hende, skabte i Iben en angst for deres fremtid sammen. Der var sket noget den weekend på Broholm Slot, hun tænkte det ikke højt, og turde ikke konfronterer Asger med det. Der var så meget lige nu , både med Asgers søn, hendes egen mor og efterforskningen. Hun måtte vente til senere.

Men senere kan gå hen og blive lang tid i stedet, for sagen eskalerer. Flere borgere dør, og ved obduktion findes spor af DIGITALIS i dem alle. 


"JA" HVISKEDE HUN, "LIVET...DØDEN...OG DERES MANGE FACETTER"

Kærer læser, hvis du endnu ikke har læst A, B og  C  så er der anmeldelse her på bloggen, og jeg kan kun anbefale dig at læse dem og bøgerne😊   


Vi er i dag 5.969.774 indbyggere i Danmark iflg. DANMARKS STATISTISK

15,2%  af disse er borgere i alderen 70 - 99 år, den procentdel der af LÆSELYSTEN vurderes til, at være indenfor målgruppen der får hjemmepleje eller bor på plejehjem. 15,2% værdier, der har betalt deres skat, arbejdet, kæmpet for Danmark, født børn osv. osv.  Og disse 15,2% er nu tal i et arbejdsskema, hvor de som mennesker kan få 65 minutter til rengøring hver anden uge, og al anden pleje ligeledes gives i minutter. Empati, omsorg, samtale over en kop kaffe er ikke med i ligningen.

Da jeg selv i 1997-98 startede i hjemmeplejen, der var der opgaver hos borgerne, ikke minutter på et arbejdsskema. 

De politikkere der sidder på Borgen og på Rådhuset har også en alderdom i vente, glemmer de det?  Jeg krummer tæer og får kaffen galt i halsen.

Jeg ved, at forfatteren har mødt den mangel, beskrevet ovenstående, på nært hold, og det har været indgangsvinklen til D. 


Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er fan af denne forfatter. Han fanger mig fra første linje, og holder mig fastklistret i sofaen, læsende indtil bogen er færdig.  Han skriver godt, ingen dikkedarer og fremmedord, der slår knude på tungen, og kapitlerne bindes godt sammen. 

Den garvede læser af forfatterens bøger vil nok opdage en lille finurlighed, jeg skal ikke spoile men ledetråden findes på s.17.


D er ikke så makaber som sine 3 forgængere, men det trækker ikke fra. Morderen overraskede mig, jeg havde slet ikke tænkt den vej, var i en helt anden retning, godt udtænkt. Og så er der det med slutningen, her fik jeg en knude i maven.... Kan ikke vente på E. 

Der er 28 bogstaver i alfabetet, minus 4 giver 24... 


"HVEM VIL TIL FEST UDEN KAGE?"


Læselysten giver 5/5 🌻🌻🌻🌻🌻


Kære forfatter, kære LARS
TAK for din tro på mig ❤️

At jeg måtte læse det uredigerede manus, og hjælpe dig, den tillid er jeg dig dybt taknemmelig for.