At læse er at leve

"KVINDEN DER KOM MED KAGE" af Steen Langstrup


Udgivet februar 2024 på 2 FEET ENTERTAINMENT


Bogen er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.


"VILLE VERDEN NOGENSINDE BLIVE SÅ VANVITTIG,

HVIS DET VAR KVINDER, DER BESTEMTE ?


Ingrids krop var i oprør, hun fornemmede angsten komme i bølger, og rakte endnu en gang ud efter vodkaflasken. Den samme bil hun havde set holde ude på vejen et par dage, kørte nu ind på gårdspladsen. Havde de fundet hende ?


Huset stod som da Clara døde sidste år, der var ingen grund til andet. Dagene gik med at skrue op og ned for lerovnen, og aflevere det færdige resultat til kunstneren, når han kom. Vodka og cerutter fyldte det tomrum Clara havde efterladt.


Ud af bilen trådte en yngre kvinde. I armene bar hun en kage, og lige efter hende kom fortiden, den trampede i gruset, så støvet hvirvlede op.


"MEN HVORDAN HÆVNER MAN SIG PÅ SKÆBNEN ?"...

"MAN OVERLEVER, SOM MAN NU KAN..DET ER ALT"


Clara og Ingrids første møde var på en bænk på Københavns pulserende hovedbanegård. Ingrid var 14 år, flygtet hjemmefra efter årevis af overgreb. Clara lærte Ingrid, hvordan hun klogt, og med kvindelig list, kunne være mændene overlegen, tage magten.


2. verdenskrig kom, og i kølvandet med den, skræk og rædsel. Modstandsbevægelsen gjorde alt for at spænde ben for tysken og stikkerne.

Men alt havde konsekvenser, og de fleste der blev anholdt, sendtes til konzentrationslejre. Ingrid var en af dem.


"MIN MOR HED EDITH CARLSEN.

DE REDDEDE HENDES LIV. TROR JEG NOK."

 

Rigmor, kvinden med kagen, fremtog en bog, en dagbog fra sin taske. Fortiden bankede på, den fortid som Ingrid ikke havde magten over.

Og kagen blev stående.

Jeg har anmeldt en bog før af forfatteren "FRYGT FABRIK FÆLDE" så det var med spænding, jeg startede på læsning af denne roman. En anden genre, men den tiltrak mig bla., da vi her hjemme har en stor interesse i 2. verdenskrig.

Og forfatteren har ikke skuffet mig.


De 2 kvinder, den ene mere udkendt for den anden end omvendt, mødes i en fælles fortid. Den ene søgende, den anden flygtende.

Begge med et ønske om hævnens sødme, sød som glasuren på kagen.

Og midt i sommerens varme åbner Ingrid sig for en anden end Clara, og historien tager form. Spændingen stiger, og klimaks er uforudsigeligt.


Forfatterens ord er til tider skræmmende, krigens rædsler, Ingrids pinsler, og ... jeg skal ikke spoile, men det er beskrevet så godt, at det kunne være manuskriptet til en film.


Vil kage og kaffe kunne stoppe kaos ? Magthaverne, ville verden se bedre ud i 2024 hvis de ene og alene var kvinder ?


Læselystengiver 4/5 🌻🌻🌻🌻🌻