At læse er at leve

"FRYGT FABRIK FÆLDE" af Steen Langstrup


Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren.


TÆNK, HVIS DER ER NOGET ONDT I SKYGGERNE.
NOGET SULTENT, DER LIGGER PÅ LUR EFTER OS


DEN FREDAG, nutiden: "Metropol Urban Explores" ledet af Gustav og Alex, har denne fredag følgeskab af 5 nye. Agnete, der er Alex nabo, Natja, Gustavs kæreste, Fiona, der er fotograf og har sin assistent Sascha og modellen David med. De har udset sig en gammel fabrik, H.C Wilchen-Harbroes Metalvarerfabrik. En ukendt fabrik der ligger midt i København. Da gruppen træder ind i fabrikkens første hal mødes de af kulde, trods den varme sommerdag, og Agnete, der kalder sig selv clairvoyant, reagerer kraftigt, men ingen tager hende alvorligt. Og snart er de 6....


1917: Direktør Theodor Wilchen-Harbroe og hustruen Paulina holder middagsselskab for byens spidser. Theodor har en skjult bagtanke, han har inviteret en gæst, et medie. Et ikke ukendt medie, der skal forfører og manipulere gæsterne ind i troen på, at ånder kan kaldes frem. Han har selv ved rejser rundt omkring i verden set og hørt lidt af hvert, og hjembragt en masse genstande, som han nu ønsker at bygge et museum til, et okkult museum. Men det kræver økonomisk støtte, da hans og firmaets økonomi hænger i en tynd tråd. 


1920: Fabrikkens værkfører Ingo Svendsen møder en sen aften op på direktørens bopæl, der er ved udgravning, under fabrikkens tidligere direktør bolig til en bankboks, fundet en hule. En hule han ønsker, at direktøren besigtiger for at vurdere, om værkføren skal fortsætte arbejdet med udgravningen. Hulen viser sig at være en gammel Jættestue, som Theodor ønsker at bibeholde som endnu en et bidrag til sin samling.


1944: Arthur Wilchen-Harbroe har fået tiltel af underdirektør på fabrikken, der her under krigen har produceret forskelligt materiel. Et job han ikke er tilfreds med, og som søsteren Nathalie Marie misunder ham. Hun er selv tvunget til at sidde i kørestol, og har været det siden hun var 3 år pga. børnepolio. Men det er alligevel Arthur der er den svage af de 2. 


ALLE DISSE DÆMONER, DJÆVLE OG MENNESKEÆDENDE AFGUDER.

DU ELSKER DET, FORDI DET ER SÅDAN DU SELV ER, SÅDAN DIN SJÆL ER.


WOW ....
Krimi, thriller, gyser, handlingen har det hele. Her er sex, satan, sårbarhed og skræk.

Og jeg var besat. Læste og læste og....


SMERTE OG FRYGT GIVER KØDET SMAG


Jeg har læst en anmelder skrive, at bogen har for stort et persongalleri. Jeg er så absolut ikke enig.

Der er de, der skal være, for at kunne flette handlingen sammen. Den fletning der består af årene 1917, 1920, 1944, 1958 og DEN FREDAG, nuet.


Og jeg må rose forfatteren for, at opsummerer episoder ved starten af et nyt, så man ikke taber tråden, når man springer mellem årene. 

Lidt "malurt i bægret" er der dog. De sidste episoder er for hæsblæsende, for meget action i det skrevne ord, og det ødelægger en smule.


Jeg har i en anden anmeldelse, BLODOFFERfortalt om min egen interesse i det okkulte, ikke at det dyrkes, ej heller det spirituelle, men det er spændende emner, og hvis man har tid, lyst og overskud til at sætte sig ind i det, er her et link.

På skalaen 1-5,

giver jeg 5⭐