At læse er at leve

"DANSEN OM GULDKALVEN" af Jacob Jonia


2. bind i serien om Det første danske rejsehold, STATSPOLITIETS REJSEAFDELING. Udgivet marts 2024 på FORLAGET PEOPLE´S


Bogen er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.


"HAN FLØJ SOM EN SKYGGE OVEN OVER HIMMELSTRUP, HVOR END HAN BEFANDT SIG"


I København forsøger sneplovene at bekæmpe sneen, alt er hvidt, vådt og koldt, men Vagtmester Otto Himmelstrup er kaldt til Justitsminister Bergsøs kontor sammen med Lederen af Statspolitiet Valdemar Mensen, så han må ifører sig den varme frakke og følge med. Justitsministeren der ikke er tilfreds med Rejsepolitiets indsats,og flere gange klart har tilkendegivet, at han vil nedlægge enheden, har nu alligevel brug for deres assistance. Under en jagt på sit gods, Villiamsgave, var Bergsø blevet ramt af et skud på halsen. Godset lå på Lolland, nærmere betegnet Stokkemarke, og det var hertil, at Himmelstrup, Reinholdtsen og Hansen nu måtte afsted i forsøg på, at opklare om det var et vådeskud eller et attentat på ministeren.


I Stokkemarke indlogerede de sig hos Reinholdtsens farbror, en ældre affældig herre, og satte straks igang med arbejdet, både med at få farbroderes gård til at være beboelig i de få dage Rejsepolitiet skulle opholde sig der, og med sagen om skuddet.


På Lolland dyrkede man roer, roer der blev forarbejdet og endte som sukker. Roerne skulle høstes, og til det brugte man billig polsk arbejdskraft.

Men denne vinter var nogle af disse blevet tilbage. De manglede deres datter Joanna Gurba, og frygtede at der var sket noget frygteligt. Mange  unge polske piger var forsvundet over tid, og Lollands egen lille politistyrke var ikke til meget hjælp i eftersøgningerne af pigerne.


"MUNKEN BREDER UD SIN KAPPE SÅ BLÅ,
OG BEDER SKØNJOMFRUEN KNÆLE DERPÅ."


Snedriverne begynder at virke som en barriere for opklaringen, hvor end Rejsepolitets mænd går, og hvem de spørger, møder de modstand. 

Det er som om Stokkemarke ikke bryder sig om fremmedes indtrængen, og det til trods justitsministeren, godsejeren af Villiamsgave, selv har inviteret dem. Men der er flere godsejere i Stokkemarke, flere jægere, og mange po-lakkere. 
Det bliver en kamp med tiden, en tid der ikke er, for snart forsvinder endnu en ung kvinde og det hele nær sagt eksploderer om ørene på Rejsepolitiet i et inferno af løgne, magtdemonstrationer, og stridigheder i Dansen om Guldkalven.

Og samtidig plages Himmelstrup stadig af problemer i privaten og med sine dæmoner, hvad er det dog der plager ham? 

LAD DIG IKKE SKRÆMME, sagde jeg til mig selv, da posten kom og jeg så en "betonklods" på 617 sider.

Det samme siger jeg nu til dig, kære læser, LAD DIG IKKE SKRÆMME.

For forfatteren har igen skrevet en bog du ikke kan slippe. 


En historie baseret på virkelige hændelser, om det gør den mere spændende? Jeg havde også læst den, hvis det var fiktion, for forfatteren skriver så du føler, du er med på siderne i historien, at du danser rundt i sneen mellem bogstaverne.

Du drages ind, du får våde tæer, prøver at varme dine kolde fingre sammen med Reinholdtsen, går på værtshus med Hansen, og i grisestalden med.... Ja rent ud sagt, så går du rundt i Rejsepolitiets fodspor lige der i Stokkemarke.


Det er Dansen om Guldkalven, om jord, roer, værdier, politik og janteloven.

Om at kunne få, hvis man har penge, at kunne gøre hvad man vil, hvis man har penge. Og om de trange kår de Polske arbejder havde, selvom landbruget havde hårdt brug for dem til høstningen af roerne. 


Bogen har det hele, og med henvisning til anmeldelsen første bind i serien "DEN YDERSTE GRÆNSE" her på bloggen, så fik jeg kvalme ikke bare én men 2 gange under læsningen. Kære forfatter, din historieskrivning ville ikke være det samme uden.


LÆSELYSTEN giver 5/5 🌻🌻🌻🌻🌻Lolland har i dag meget at byde på, hvem kender ikke Knuthenborg Safaripark, Dodekalitten, Maribo Domkirke, Lalandia og ikke mindst grænsehandlen i Rødby. Med bygning af Femernbroen kommer mere til, tænker jeg.

Så skulle du kigge forbi Lolland og Stokkemarke, kan jeg anbefale et godt overnatningssted HOTEL STOKKEGÅRDEN