At læse er at leve

"DEN YDERSTE GRÆNSE" af Jacob Jonia


Bogen er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.

Bogen er første bind i en ny historisk krimi om de autentiske personer i det oprindelig Rejsehold.


HR. HIMMELSTRUP, SÅ TRAVLT HAR VI HELLER IKKE


Vagtmester Otto Himmelstrup og 2 af Rejseholdets betroede medarbejdere rejser til Esbjerg for at opklarer en sag om en brand i et sommerhus. Himmelstrup er ikke videre tilfreds, men orderen kommer fra højeste sted. Justitsministeren kræver, at Rejseholdet viser sit værd, ellers vil det nedlægges.


I Esbjerg foregår tingene ikke helt som i København, det erfarer holdet allerede ved ankomsten til Ting- og Arresthuset, hvor politimester Hansen er "gået for dagen", han har fri kl. 15, og så kan brande, tyveknægte og mord passe sig selv til dagen efter kl. 8.

Fiskerbyen Esbjerg er en by i udvikling, bygget op omkring et rederi og en tobaksfabrik, og det står snart klart for Himmelstrup, at der ikke kun er en sheriff i byen. 
Rejseholdet møder modstand på modstand, og det bliver ikke bedre, da der findes et forkullet lig i det nedbrændte sommerhus, som ejes af borgmesteren.

Borgmesteren selv kom yderst sjældent selv i sommerhuset, men lånte det ud til venner og bekendte. Politimesteren, byrådsmedlemmer, rederiejeren og tobaksfabrikanten var blot nogle af dem, og da Rejseholdets undersøgelser viser, der har været mere end 1 person tilstede i sommerhuset, skal de alle forhøres og behandles som mistænkte.

"Rejseholdet fik nu chancen for at vise sit værd.
Sagen var, heldigvis, mere kompliceret end som så. Djævlen nede i maven godtede sig." 


Ofret er så forkullet, så identiteten må findes ved tandaftryk, det viser sig at være en af byens spidser, og da en båd driver i land med hvad der ligner en korsfæstet mand, må Himmelstrup hidkalde flere fra Rejseholdet, han har behov for medarbejdere med hver deres ekspertise.


LYSTENS EVANGELIUM

"At stræbe efter liv og død,
en tusindårig glæde,
at brænde inderst i dit skød
og suge al din væde"


"Behøver det at være enten eller ?
Jeg tror ... i lige så høj grad fandt det guddommelige i erotikken, som i naturen eller for den sag i kirken" ..
"Og i hedenskaben ?"  .. "Når man er en søgende sjæl, så er man åben for alt."


På Fanø opholder 4 rigmandsbørn sig på Strandhotellet. De spiller tennis, drikker og udfører specielle hedenske ritualer, ikke noget der behager de missionske esbjergensere. Da det viser sig, at ofret fra båden har haft tilknytning til de 4  excentrikere, "dem, der ikke behøver røre en finger", sender Himmelstrup en af sine unge medarbejdere undercover til øen. Han har brug for mere viden om den drabte, samt fingeraftryk fra de 4, og med det kendskab Himmelstrup har det med "den slags" mennesker, må uortodokse metoder tages i brug. 

En beslutning, der vil vise sig, at blive ganske ubehagelig og grænseoverskridende for den unge politibetjent.


Himmelstrup har selv dæmoner, der forfølger ham, og problemer på hjemmefronten. En syg søn og en hustru der føler sig overset, men han har brug for at lægge al sin energi i opklaringen, så alt det private sættes på standby, mens byens spidsers spind af magtmisbrug, utroskab, frygt og svindel bliver viklet ud, og Rejseholdets fortsatte virke bliver reddet. 

".. besættelsen ved at finde sandheden, hver med sin lup, hver med sin næse, og ingen af dem fik ro i sindet, før de havde vendt hver en sten og skaffet sig klarsyn.......det eneste nedslående var, at det på trods af evner og ihærdighed også handlede om, hvorvidt man havde heldet med sig.                                                                                                                                                                                            

Året er 1927, vi følger rejseholdet fra d. 29. august til 29. november i deres opklaring, en opklaring der med det 21. århundredes teknologi og færrere spind, måske, var opklaret på et minimum af tid. Men det er utroligt fascinerende med den brugbare viden der allerede var: finger- og tandaftryk, hvordan de blev udført og undersøgt, og en snert kendskab til brug af blodprøve analyse i opklaringsarbejdet.


Trak lidt på smilebåndet, da en af Rejseholdets medarbejdere måtte rejse til London og Scotland Yard, for at foretage et opkald til New York, på radiobølger der blev båret fra båd til båd over Atlanten. Fortæl det til teenageren i dag.

Selve handlingen og personerne i bogen er fiktive, men forfatteren skriver i sit efterord, at den Otto Himmelstrup vi møder i bogen er en autofiktiv beretning. Otto Himmelstrup var leder af Rejseholdet fra 1927, og arbejdede i politiet frem til 1948.

(Link i første afsnit øverst i teksten)


1927 og 2023 har ganske meget fælles, og med lidt omskrivning kunne handling have været i dag. Politiske- og erhvervsmæssige relationer, intriger og magtmisbrug på kryds og tværs.


Det sadomasochistiske og hedenske islæt i bogen.... for første gang har jeg læst en bog, hvor jeg fik kvalme og opkastningsfornemmelser. Lige det kapitel kunne jeg godt have undværet, og jeg er ellers ikke sart.
Hatten af for forfatteren at skrive det, men også for at holde sex på et minimum.

Forfattteren har skrevet en god og spændende historisk krimi, men en hel del ironi, humor og metaforer.


"DER TEGNEDE SIG GANSKE VIST ET BILLED,

MEN FORELØBIG VAR DET ET AF DE SÅKALDTE ABSTRAKTE MALERIER,

DER UVIST AF HVILKEN GRUND VAR BLEVET SÅ MODERNE."


Og så et par af de her skønne ord, må bare have dem med her i anmeldelsen 😃


Psykopatforvaring

Kissejav
Automobil

Ting- og arresthus



På skalaen 1-5,

giver jeg 5⭐

OTTO HIMMELSTRUP 1878-1949