At læse er at leve

"VANDABEN" af Claus Due


Bogen er givet mig som anmeldereksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.
Bogen er første bind i en trilogi.


FORLAGET skriver i pressemeddelse:

"Vandaben" er en underholdende og original spændingsroman, der måske får dig til  at se på forskning og livets oprindelse på en ny måde. Med spændingsromanens motor stiller Claus Due kritiske og vigtige spørgsmål ved den tid, vi lever i. Det er også en roman om at gå hele vejen for det du tror på."

"DU BLIVER SULTEN, OG DU SPISER.
MEN NÅR DU ER TØRSTIG, SÅ DRIKKER DU KUN NÅR, DU BLIVER MINDET OM DET.
ER DET IKKE MÆRKELIGT ?
"


Den danske delfinforsker Poul Hansen bor og arbejder med sin kæreste Jennifer på den sydlige spids af Sinaihalvøen ved Rãs Muhammed Dolphin Bay. Her forsker han i delfinernes brug af lyde. Sammen holdder de delfincenteret igang ved turister, der både nyder den smukke strand, delfinerne og de show Jennifer laver med delfinerne.


Mystiske sammenfald af 3 pelikaners død og en delfin der pludselig er væk, undrer parret, og samtidig er den unge delfinhan David begyndt at opfører sig underligt, han virker nærmest menneskelig og selvbevidst.


Et hold palæntologer ankommer til delfincenteret for at afholde et symposium, i det skjulte planlagt af Wolfgang Stern. Symposiet formål er at diskuterer menneskets evolution, og her har Wolfgang et es i ærmet.
Et pludseligt dødsfald sætter dog tingene i et andet relief.


Ved en udgravning i Danakil ørkenen foregår mærkelig ting. En slags gravplads med skeletter af, hvad det konstateres er delfiner, findes liggende som et bredt bånd i den nordlige del af dalen. Det er rutandsdelfiner, de samme delfiner som på delfincenteret. Mellem delfinskeletterne finder de også abeskelletter.

Poul modtager en invitation fra Wolfgang Stern, eller rettere, han beordres til udgravningen. Han sætter sig imod, men næste dag vågner han ombord på Wolfgang Sterns båd, uden anelse om hvordan han er kommet der, men nu er der ingen vej tilbage.


Poul vikles ind i et inferno af mystiske hændelser; en cafeteriamearbejders pludselige død der minder om dødsfaldet på delfincenteret, en skjult tunnel i klipperne, mødet med en vandabe og sin egen overlevelse.
Hvem kan man stole på ?

"SÅ MEGET GRISKHED, SÅ MEGET ONDSKAB, SÅ MEGET UMENNESKELIGHED...
MENNESKET VAR DET ENESTE DYR PÅ PLANETEN, DER KUNNE OPTRÆDE UMENNESKELIGT"

En lidt træg start på læsningen blev dog hurtigt til intens læsning og efterfølgende refleksion.

Hvem er vi og hvor kommer vi fra ? Er mennesket et urdyr ?
Er filmen "Abernes planet" fiktion eller fakta ?


Forfatteren har tydeligt brugt timer på at studere evolution og kommunikation, eller mangel på samme, mellem dyr og mennesker. 
Og i sidste ende giver titlen "Vandaben" mening, og en lyst til at læse mere.


Desværre må jeg trække 1 stjerne ned i min anmeldelse af den grund, at jeg syntes der mangler en ordliste. Måske du vil syntes det samme, når du har læst bogen, som helt klart anbefales.

Link her til Vandaben.dk , hvis du vil læse mere om trilogien.

På skalaen 1-5,

giver jeg 3