At læse er at leve

"OG TIL SIDST VINDER TYSKLAND" af Mikael Busch


I forbindelse med fodbold EM 2024 der afholdes i Tyskland fra 14. juni til 14. juli, udgiver FORLAGET GRØNNINGEN 1 denne bog."Fodbold er en passion, en lidenskab, et sammenhold. Det er familie.

Det er tårer, glæde, det er hele paletten, hele molevitten. Det er alt.

Og når vi går hjem, eller slukker for TV'et, kukkassen,

så er den der stadig, lugten af græs, sved, øl, lugten af sammenhold.

Uanset farve på trøjen og logo på brystet."  Eugénie Maage
Hver 4. år afholdes EM i fodbold, de lande der ønsker VÆRTSSKAB, skal selv ansøge. I skrivende stund er værtslandene frem til og med 2032 fundet.
På grønsværen er du en del af et team.
ET TEAM MED 11 INDIVIDUALISTER hver med sin position på banen, sin styrke og ansvar, nogle med et godt overblik og evnen til lederskab. 


TYSKLAND har altid været en magtfaktor på fodboldlandkortet. Klubber som Bayern München, Schalke 04, Borussia München Gladbach, Hamburger Sport-Verein, Wolfsburg, Hertha Berlin unt so weiter. Klubber der har opfostret spillere som Franz Beckenbauer, Karl Heinz Rummenigge, Sepp Maier, Jürgen Klinsmann, Sepp Piontek und so weiter.


I bogen beskriver og fortæller forfatteren om sin passion. Forfatteren er dansk, men i trods overfor faderen valgte han som 11 årig,

at holde med FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND.


"IF YOU CAN´T JOIN THEM, BEAT THEM" Uffe Ellemann 26.juni 1992


Og hvorfor har jeg valgt at anmelde denne bog? 
Jeg læste den fordi, jeg er "fodboldidiot", som der står på bogens omslag. Når man er fodboldidiot, så har man den passion, som jeg har skrevet øverst i denne tekst. Man holder med ét hold, nærmest som et ægteskab, men er aldrig utro eller bliver skilt. I medgang og modgang. At forfatteren vælger Tyskland frem for Danmark, er dog i min optik landsforræderi.


Jeg har aflyst mange arrangementer, ikke deltaget i familie fødselsdage und so weiter fordi, der stod fodbold øverst på programmet. Rejst land og rige rundt, inkl. udlandet, for at se fodbold. Idioti, NEJ, det er passion.

Jeg har ligeledes en passion for Berlin. Det skæve, anderledes, mangfoldige Berlin, og den Tyske historie, primært 2. verdenskrig.

Og derfor læste jeg bogen.


Forfatteren lyver ikke, når han skriver, at han er fan af Tyskland og FRANZ BECKENBAUER, det store idol, "Der Kaiser"

På side 70  citeres fra bogen "Franz Beckenbauer - Der freie Mann" skrevet af Torsten Körner:
"Han har aldrig set kritisk bagud, men levet lykkeligt fremad. Dermed var han en ideel figur for den ældre generation, som ville befri sig fra fortidens skygger, fra Det Tredje Riges byrde. Med Beckenbauer kunne man nyde øjeblikket"
Franz Beckenbauer døde i år d. 7. januar 2024, 78 år gammel. 


Forfatteren skriver i få afsnit om krig, terror, politik og penge, de sidst nævnte er desværre i dag en stor magtfaktor i fodbold, og det skinner også igennem på landsholdene. Omkring fodbolden er fankulturen også blevet mere rabiat. Få grupper skinner igennem med provokationer, hærværk og slåskampe. Ved VM i 1958 brød sådan en "krig" frem. Sverige og Tyskland skal mødes i semifinalen og på siderne 47-48 i bogen beskriver forfatteren hetzen mellem landenes skrevne medier. "På Nya Ullevi Stadion i Göteborg opbygges der i timerne inden kampen en hektisk, næsten ond atmosfære" Sverige vinder, og Præsidenten for det tyske fodboldforbund udtaler: "Aldrig mere vil vi betræde dette land. Aldrig mere vil vi spille mod Sverige"  TAB OG VIND MED SAMME SIND.  


På bogomslagets bagside står: "... tysk kultur."  Hvis kulturen er HIERAKI og interne stridigheder på landsholdene gennem tiden, så beskrives dette. Jeg havde forventet lidt mere om den TYSKE KULTUR

Ret skal være ret forfatteren kender "sit" tyske landshold, hans skriver godt og medrivende. Men det trækker ned, at bogen som udgangspunkt er skrevet 80% ud fra kilder. 


Bogen ER en fodboldbog om det tyske landshold gennem tiden, og har du ingen interesse i dette emne, så er den ikke noget for dig.


LÆSELYSTEN GIVER  1/ 5🌻