At læse er at leve

"MORDET I VESTERMARIE. En Bornholmsk kriminalhistorie" af Palle Rosenkrantz


Bogen er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.


FORLAGET skriver i pressemeddelse:

"....... Baron Palle Rosenkrantz følger mange år senere i hælene på opklaringsarbejdet,  og redegør i krimiform for dette store justitsmord. MORDET I VESTERMARIE betragtes som et af de første danske eksempler på TRUE CRIME; en kriminalhistorie, der ud fra juridiske akter og mundtlig overlevering, fortæller den virkelige historie om mordet på kirkemølleren i Vestermarie på Bornholm den nat i 1833.

Bogen udkom første gang i 1902 og vakte stor opsigt, fordi den blev betragtet som et indlæg i den dengang verserende debat om en retsreform. 

Denne nye udgave er forsynet med en efterskrift af Politiken-anmelderen og krimieksperten Bo Tao Michaëlis."


Baron Palle Adam Vilhelm Rosenkrantz (1867-1941) regnes for den første egentlige kriminalforfatter i Danmark.


Det har været en kæmpe ære og udfordring at læse denne bog. Den er ikke læst helt uden besvær, enkelte steder er der fodnoter med forklaring på ord, men i det store hele er man jo viden om, at bogen er fra 1902, hvor det skrevne og talte sprog ikke kan sammenlignes med det i 2023. 









En tidlig morgen den 26. november 1883 findes kirkemølleren Albert Dich død i Lundingebuskene, han er slået ned og bestjålet.

Kancelliråden og Sandemanden kaldes til og der foretages undersøgelse af liget og findested. Flere af de omkringboende tages i forhør, alle har set eller hørt et eller andet, og ingen er for fin til ikke at pege fingre og vidne mod hverandre. Skovejeren "Gamle" P. West er den eneste, der holder stand og ikke løber med sladder. Han tror på, at man er uskyldig indtil andet er bevist, og ham tør ingen sige imod.

Kancelliråden er skrantene, og han udpeger derfor Auditøren, den unge opkomling fra København, til at overtage afhøringer og få den morderiske tyv dømt.

"Det ligger i blodet sådan noget, i traditionen, i selve håndværket. Det kommer og går, uden man selv mærker det, og det føles kun, når man er der"

Forhør på forhør, nogle gange tages hele døgnet i brug, uslingen, hvem det så måtte være, skal afgive tilståelse, så denne kan straffes efter Guds nåde og den Danske lov.

"Her sad han selv, sikker og myndig i sit sæde, herre over liv og død, rustet med sit embedes magt, sikker i sin sag, fuld af usvigelig vished om, at den vej han trådte, var den rette, fast bestemt på ikke at helme, før nej'et blev et ja"

Den 28. marts 1885 afsluttedes det sidste forhør med en tilståelse, og der skulle nu blot afventes domsafsigelse.
Der blev festet i Vestermarie, retfærdigheden skulle hyldes med en syp eller 2.

50 år senere på sit dødsleje tilstod den skyldige sin gerning, en uskyldig havde ladet livet for hans ugerning.









Vi har Retsplejeloven §68, Afhøringer og særlige efterforskningsskridt. Og de 30 af FN nedskrevne Menneskerettigheder fra 1948, at henholde os til i dag. 

Om du er "høj eller lav", skal alle behandles lige, så at forfatteren stiller spørgsmål ved de sigtedes behandling samt rettergang, har han sin ret i. Politiets arbejde og mulighederne for efterforskning er ændret væsentligt i dag, og heldigvis. Men ja, du kan stadig stille samme spørgsmål. Vi hører om sager, hvor ikke alt går efter bogen, ser grove anholdelser på SoMe, og tortur finder stadig sted i nogle lande på trods af love og nedskrevne rettigheder.

Om Vestermarie sagen kunne have været behandlet anderledes og kortere, og dommen omstødt efter forfatterens undersøgelser vides ikke, men sandt er, at der var brud på retsplejelovens paragraffer, og at det var justitsmord. 

Det er ikke en letlæselig "sommerhusbog", det er en samfundskritisk, historisk, undersøgende, journalistiks bog, og en historie om, at kende sin ret.

Og hvis du nu tænker, at den bog nok ikke lige er dig, så svarer jeg, "giv den en chance". Det gjorde jeg, og fortryder det ikke.


Tak til forfatteren for at have modet til, at stille spørgsmål til øvrighedens arbejde.

Til forlaget for at udgive denne Danmarks historie, og for at have givet mig muligheden at læse bogen. Nok den sværeste siden jeg læste diagnose latin. 😃


På skalaen fra 1-5,
giver jeg 4






Forfatter, journalist og slægtsforsker Dorte Kofoed 

har i forbindelse med egen slægtsforskningen fundet forbindelse til Sandemand Holst. Med hendes tilladelse kan her læses artikel fra Vestermarie Tidende.

Dorte skrev til mig på Instagram:  "En af romanens figurer ‘Sandemand Holst’ var bror til min tip-tip-oldemor Maren Kirstine. Forfatteren, Palle Rosenkrantz, var jurist af uddannelse og levede af at oversætte og skrive
underholdningsromaner. Han havde ikke nogen forbindelse til Bornholm, men han kendte denne sag fra sin studietid, læste alle sagsakterne på Rigsarkivet igen og var som en del af sit forarbejde på en studietur for at tale med lokale i Vestermarie og omegn."