At læse er at leve

"INFLUENCERENS DØD" af Søren Marquardt Frederiksen


Udgivet april 2024 på SYDHAV FORLAG


Bogen er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.


"EN GANSKE HELT ALMINDELIG OG ORDINÆR PIGE, MAN KAN FINDE I HVER ENESTE PROVINSBY"


Esther afleverede Isak til hendes mor, når vuggestuen ikke havde åben tog forældrene over. Hendes far blev på parkeringspladsen og ventede, hun havde overhovedet ingen kontakt med ham.


På politistationens 3. sal var Esthers team samlet i mødesalen, en ny sag var landet hos Afdelingen for personfarlig kriminalitet, en ung pige havde nu været forsvundet i 10 dage, Julie Berthelsen, 21 år og fra Nørrebro, hun ernærede sig som influencer, og moderen var bekymret. Det lignede ikke Julie, at hun ikke havde været online i flere dage på de sociale medier, hvor hun normalvis postede flere gange dagligt.


Esther havde kun været i teamet i 3 uger, og havde endnu ikke været "i marken", også denne gang blev hun sat ved skærmen for at undersøge Julies SoMe profiler.


Nicole sad med sin mobil og scrollede igennem sin profil, mens hun utålmodigt ventede på sin date. Ynglings beskæftigelsen var at tjekke konkurrenterne ud, andre influencere, specielt Amanda Antorini, også i dag havde Amanda lagt videoer op, hvor hun dansende promoverede forskellige outfits. Hun måtte tjene godt.

I dag var daten "direktøren", i morgen skulle hun mødes med lektoren fra Vanløse, og så ventede hun spændt på om "guldgåsen" snart ville mødes. Ikke én dag var ens. 


Amandas mor kom med et glas juice hende, dagen var en rigtig "øv-dag", og de havde sat dagens fotoshoot på pause. Amanda postede en video på sin profil, hvor hun grædende fortalte sine følgere om dagen, straks var der 3000+ likes, og hendes humør steg. Fotoshooten blev genoptaget til moderens store tilfredshed. Efter fotoshootet tjekkede Amanda sine beskeder, hun havde fået en besked fra "ham med slottet"


På gården kiggede Jimmy ud af vinduet, en stor sort hund som han aldrig havde set før, gik rundt derude. Pludselig stoppede den, kastede op, og så gik den igen. Hans nysgerrighed var vagt, han måtte prøve at finde den hund, han kaldte på "Manse", de kunne jo gå deres daglige tur og kigge efter hunden. Han trængte også til at finde nogen nye lugte.


"DU ER SMUK, SÅ LÆNGE DU BRÆNDER.

NÅR ILDEN GÅR UD, FALMER DU. OG SÅ STÅR DET ORDINÆRE PÅ SPRING"

Overfladisk og makaber, er de første ord der kommer til mig. 


Kvinder med lavt selvværd der i troen på, at alt bliver bedre, hvis man forandre lidt her og der, og  mænd med hvide tænder og spraytanned  muskuløse kroppe. Undskyld på forhånd hvis jeg krænker nogen, det er ikke min mening, men billedet der skabes.

En verden hvor AI, kunstig intelligens, kan skabe billeder som du ønsker det. En verden hvor du med botox, filler osv. kan forandre dit udseende, men ikke dig selv.  En overfladisk overlevelse, en flugt.


Makabre kapitler, der får THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE til at være vand ved siden af. Hatten af for forfatteren, vild med det.


Men så stopper min vildskab.

Der er korrekturfejl en masse. Personnavnene roder rundt i sætninger, bare et eksempel på side 102 hvor Julie bliver til Esther i samme sætning.

Esther virker barnagtig i sin ageren som politibetjent, og det ene øjeblik kan hun utroligt mange fremmedord, det næste kender hun ikke ordet efternøler.

En mistænkt afhøres, han er ubehageligt til mode, lettere genstridig, men så skifter scenen og han har er medgørlig og snakker som et vandfald,  en vaskeægte kopi af KIM SCHUMACHER.


Esther, igennem bogen har jeg stillet spørgsmålstegn ved, hvem hun er. Enlig mor, politibetjent, forældre, 12tals pige, alt det står skrevet i bogen, og så ikke mere. Og så.. da jeg har afsluttet bogen, ser jeg på indersiden af bogens cover: "Romanens hovedperson Esther Fanous er egyptisk kopter. Sammen med sin familie flygtede hun fra Egypten efter det arabiske forår i 2011, hvor det muslimske broderskab overtog magten og begyndte at forfølge kristne"  ØH?? Hvor kom det lige fra? Hvor passer det ind i bogen?


Desværre er det kun det makabre der får mig til at give 🌻


LÆSELYSTEN giver 1/5 🌻