At læse er at leve

"FREMMED" af Julie Hastrup


Udgivet maj 2024 på POLITIKENS FORLAG

Bogen er 10. bind i serien om Rebekka Holm


"DIN LYKKE AFHÆNGER AF DINE NABOER. SÅDAN LYDER VORES MOTTO HER PÅ SKYE.

DU KOMMER FRA EN STORBY, OG DERFOR VED DU DET IKKE,

MEN HERUDE ER DU PRISGIVET DEM, DU OMGIVER DIG MED. GLEM ALDRIG DET"

Jeg har altid haft en drøm om at besøge det skotske højland. Den vilde natur, havet, vinden, ruinerne, de små landsbyer, det meditative.

En whiskey-tur til Speyside blev det ikke til, som ædru alkoholiker på 6. år, ville det ikke være en succes😊
At landet også har været brugt som location for mange film og TV- serie er ikke svær at forstå, "Braveheart", "Outlander", et par "Harry Potter"-film og mange mange flere.


"FREMMED" får mig til at gå rundt, føle jeg er der, bruge min sanser, mærke havets salte dråber på min kind, og det kærer læser er en god bog for MIG.


Forfatteren skriver godt, persongalleriet er ikke stort, og vi sendes ikke rundt flere steder, så det giver helt klart en🌻på skalaen 5/5. Når det så er sagt, så kunne bogen have været kortere end 437 sider. De 3 hovedkræfters kapitler bindes godt sammen, fordelt med Estrids 14, Leas 24 og Rebekkas 28, men forfatteren, der ellers har haft mig i sin hule hånd i de 9 foregående bind, tabte mig her og jeg måtte læse over flere dage. Her er for meget fyld.

Måske 10 bind om Rebekka Holm er nok? Cliffhangeren på sidste side er dog en spoiler for bind 11, så det er ikke slut med dette bind i serien.


Kunstneren Estrid Mørk flytter til Isle of Skye, hun har forelsket sig i huset "Oona´s Place" og den vidunderlige maleriske natur. Der er ikke mange naboer, og hver for sig passer man sit. Man da hun findes i hængt i sit hjem, med hvad der formodes at være et selvmord, rejser datteren Lea til Skotland for at sælge huset. Rebekka sidder i samme fly, hun er sendt på orlov, og moderen har inviteret hende med på et afbud til Skotland og Isle og Skye, blandt andet. De 2 kvinder falder i snak, og ved et tilfælde mødes de et par dage senere i byen Portree. Ferie eller ej, så får Rebekka meget hurtigt brug for sine evner som opdager, da Lea finder en mystisk seddel under moderens sofa. Sammen med den lokale betjent Callum, sætter Rebekka sig for at efterforske Estrids død, og finde ud af hvem den mystiske mand som lurer i mørket er.


Der gemmer sig et mørke i det lille naboskab fordelt på 5 huse, om et ungt pars død, som ingen ønsker at tale om, for lukker du døren, så kan det ikke nå dig, du husker det ikke. 

Emnerne er mange og tankevækkende. Om ikke at hører til, at være outsider, tilflytter, at have andre kulturer, et andet sprog, om mistro og at  kunne accepterer hinandens forskelligheder. Hvem kan ikke relaterer til bare en af disse på den ene eller anden måde!?

Og BUM så tager sagen en uventede drejning, og jeg kunne ikke slippe bogen. Hvem er hvem og hvorfor, Rebekka får KAMP TIL STREGEN,

stort cadeau til forfatteren for plottet.


"LEAVE SKYE OR DIE"


LÆSELYSTEN giver 4/5 🌻🌻🌻🌻


På Google fandt jeg ved søgning på GETYOURGUIDE, en tur til ISLE OF SKYE hvor flere af stederne i bogen er med😊

Måske forfatteren har været med på sådan en tur😊


Bogen er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.