At læse er at leve

"DEN SIDSTE UDVEJ" af Gretelise Holm


Bogen er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.
Bogen er 2. bind i serien om Miriam og "Connies café"


FORLAGET skriver i pressemeddelse:

"Med inspiration fra de seneste års efterretningsskandaler i Danmark skildrer Gretelise Holm den digitale masseovervågning som et nyt livsvilkår. Hun er også inspireret af mystikken i den alternative behandlerverden, hvor folk er villige til at tro på alt"


"DU LYDER BARE SÅ VOKSEN OG MODEN.

NÅR VI TALER, FØLER JEG DET TIT SOM OM ROLLERNE ER BYTTET OM.

DU ER DEN KLOGE OG LIVSERFARNE, OG JEG ER BARNET ELLER DEN UNGE"


Esben, der er frivillig psykolog på "Connies Krisecafé", ringes denne aften op af manden til Nanna Severinsen, hans tidligere kæreste. Ægtemanden, Thor, kan ikke få kontakt med Nanna, og Esben begiver sig mod Nordhavns nybyggede lejlighedskomplekser. Thor Severinsen har Esben mødt en enkelt gang. En aften hvor han skulle besøge Nanna, var det meget til Esbens overraskelse, Thor der åbnede døren.

Fremkommet til lejligheden finder Esben Nanna død, og ganske kort tid efter stormer politiet lejligheden.


Miriams første store kærlighed, Kasper, er flyttet ind i hendes lejlighed. Den tidligere småkriminelle, er nu blevet en retsskaffen mand med fast arbejde på et cykelværksted, og så er han hjemmets kok, han bærer hende bogstaveligt på "hænder og fødder", forkæler hende som han nu kan, men hun fornemmede også, at han føler sig udenfor overfor hendes familie, hvor især hendes mor gør et stort nummer ud af, at fortælle om familiens rigdomme. 


Miriam selv har fået et ulønnet praktikantjob på Stadion Bellahøj i den juridiske afdeling, et arbejde med udfordringer og stor læring, og da Thor Severinsen findes død dagen efter Nanna Severinsens død, indrulles hun i anklagerens efterforskningen. Thor Severinsen havde været øverste chef for SDSSD, en slags forligsinstitution som skal formidle samarbejdet mellen FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) og PET (Politiets Efterretningstjeneste), og mystikken omkring ægtefællernes pludselige død, skal nu undersøges grundigt. 


Trådene trækkes til Holistic Health Center, hvor Nanna havde arbejdet med lydterapi, og til en the med "himmelsk" smag og beroligende effekt, som gør godt for Miriams spasmer og humør.


"DER ER ALDRIG 2 ENS DAGE PÅ CONNIE'S KRISECAFÉ"

Jeg medgiver det, jeg er ikke fan.

Jeg har været lige så lang tid om, at læse bogen, som jeg har været om at skrive denne anmeldelse. Mange "post it's" er at i bogen, og der er skrevet notater, men efter endt læsning og siddende foran computeren, kan jeg ikke give forfatteren den anerkendelse, som hun bør have.

Personligt er jeg ikke sat fast i en speciel krimigenre, som du kan se af de mange anmeldelser her på bloggen.
Det er fuldstændig ligegyldigt om det er en cozy crime, true crime, politisk krimi, alle undergenre læses på lige fod. Men jeg skal fanges, om det så tager 3 kapitler, og det blev jeg ikke, som jeg gjorde med første bind.

 

Det skinner igennem at forfatteren er uddannet journalist, fakta og fiktion er bundet godt sammen, men det er tung læsning hvis du ikke er interesseret i samfundsdebatten og politiske, til tider, overophedede emner.

Lad mig tage et eksempel fra bogens side 117: "...Altså, vi skal opprioritere den opsøgende, offensive hackervirksomhed og nedprioritere den mere passive masseovervågning og indhentning".


Konspirationsteorier, aktiv dødshjælp, misbrug, coping, alt for mange emner, men de flettes dog sammen til sidst, og det  trækker 1 stjerne op

På skalaen 1-5,
gives 3