At læse er at leve

"DEN FORELSKEDE MORDER" af Lotte og Søren Hammer


Jyttes første sag er udgivet juni 2023 på Forlaget FALCO

Bogen er givet mig som anmeldereksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatterne eller forlag.

"DER ER ET STED, JYTTE, HVOR DER INGENTING ER.
INGEN LUFT, INTET STOF, INGEN RADIOAKTIVITET, INGEN FELTER, INTET RUM, INGEN TID,
INGEN NATURLOVE, INGEN GUDER...ABSOLUT INGENTING...UNDTAGEN MIG. FORSTÅR DU?"

Jytte står i skyllerummet på Hvidovre Hospitels Urologiske afdeling. Hun er sygeplejeelev og netop mødt ind på sin første vagt, men er allerede på vej til at løbe skrigende væk. Afdelingssygeplejersken frøken Sussi Argander har uden et "Goddag og velkommen" overfuset hende, og nu sidder hun så her og ved ikke fra og til, hun føler ikke, hun er i sit rette element.


Jytte bor på Avnhøj Kollegiet i Lyngby. Hendes medbeboere går stort set alle på seminariet, men hun føler sig godt tilpas der i køkken 3, og har ikke noget imod at cykle frem og tilbage mellem Hvidovre og Lyngby.

Desiré, Dd, flytter ind på værelset ved siden af. Overklassepigepigen møder kommunistdatteren og går straks i spænd, bliver bedste veninder. Jytte møder en verden, der er så fuldstændig ulig den, hun er vokset op i, hvor kammeraterne fra partiet sad i kolonihaven og drak øl, mens de diskuterer politik, og hvor faderen slog hendes mor.


En skolepige fra den nærtliggende Avnshøj skole findes død, og mistanken falder på flere af de unge mænd på kollegiet, og da morbide, perverterede breve findes på et af kollegieværelserne, ånder hele Danmark ud. Morderen er fundet.

Jytte møder Michael, Peter og Casper, 3 helt forskellige unge mænd der alle falder for Jytte, hun kan vælge og vrage, og sætter sig for at udforske alle 3, vælge for og imod. Michael, den musikalske, Peter, den altvidende og Casper, Dd's tvillingebror.


En sen aften i Hvidovre Hospitals kælder bliver lyset pludselig slukket, Jytte er alene. Hun famler sig frem mod lyskontakten, og støder på en person, som hun der i mørket, mærker er iførtiført skimaske og solbriller.


Og så er der Ole, koen, frygten og den nye bekendt Frøken Argander.


"STÅR DU STILLE, BLIVER DU SKUDT"

I 1976 er man "De's", der er efterdønninger af 68' oprørerne, mange unge er kommunister og som i dag, er der en tydelig forskel på klasseskellene. Det har været sjovt, at være en tur "down memory lane", og lære den til tider fandenivolvoldske og sarkastiske Jytte at kende.


En feelgood cozy crime der læses hurtigt, og så lukkes bogen du skal videre i dagens tekst.

Plottet er godt, det medkender jeg, men vejen til opklaringen er fyldt med for meget cyklen frem og tilbage i kærlighedslivet. Det roder med dukkehuse, tinsoldater, og et urealistisk politiarbejde. 


Jeg har ikke læst andet fra forfatterne, og må give dem en chance på et tidspunkt,
men lige nu og her kan jeg kun give "Den forelskede morder"   2/5 🌻🌻