At læse er at leve

"DEN AFRIKANSKE ARV" af Jim Højbjerg


Bogen er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.


FORLAGET skriver:

Da Mads Munk vælger at tage med som lærer på en studietur til Ghana, opdager han sin afrikanske arv. Hans far, Jens Christian Munk, har gennem mange år arbejdet både i og med Ghana, og det går langsomt op for Mads, hvilken betydning Ghana har for deres familie. Samtidig følger vi Mads’ datter, Stine Munk, der er på en ungdomsdannelsesrejse med sin veninde i Ghana, og hvordan de to piger bliver introduceret overfor familiens hemmeligheder, og hvad de fører med sig. Mads vikles ind i et spind af gamle familiehemmeligheder, og snart efterlyses han for mord og jages gennem landet af både politi og kriminelle.


"DET ER DIN VERDENS BEDSTE MUSIK.

JEG VIL MENE, AT DEN MUSIK MINE BRØDRE SPILLER ER BEDRE.

NÅR DE TROMMER BLIVER ALLE GLADE, OG INGEN KAN STÅ STILLE.

DET ER VERDENS BEDSTE MUSIK"


Efter en varm søvnløs nat i Cape Coast, hvor Mads og hans kollegaer var kommet til for 5 dage siden, går han tidlig morgen en tur til byen. Her bliver han anråbt af en ung pige, Abinar, der beder ham om hjælp til, at kører sin søster til lægen. Lidt tøvende indvilliger Mads, og de begiver sig ud på det, der skal vise sig, at være en langt længere tur end Mads troede, han havde sagt ja til.
Det umage par er på vej til en heksedoktor med søsteren Maria, som ikke er syg, men "kun en lille smule død"


Stine, Mads' datter der læser til pædagog, er med en veninde i Ghana for at arbejde på et børnehjem.

De møder Yussif, som Stine indleder et sexuelt forhold til, men han vil tilsyneladende mere, og da hun kaldes hjem til Danmark efter hendes mor er blevet kørt ned, stalker han hende, og snart befinder de sig begge i Risskov.


Jens Christian er udstationeret i Ghana, hvor han arbejder som ingeniør. Med sig har han hustruen Nina.

Da Nina bliver gravid, vælger de at tage hjem for at føde, men Nina må rejse alene, da Jens Christian skal færdiggøre et projekt, og mens Nina føder deres søn Mads i Danmark, "trøstes" Jens Christian i ægtesengen af hushjælpen Hanna. 


Et indviklet spind af hemmeligheder, løgne, magt, frihed, høvdinger, kriminelle, og en rejse igennem et Ghana, Mads ikke har set i 46 år. 


"KAN MAN VIRKELIG MÆRKE, OM NOGEN TALER SANDT"


Jeg læste bogen på godt 2 1/2 time, og må beklage overfor forfatteren, at jeg stadig ikke helt ved, om det var af pligt jeg færdiglæste den, eller håb om, at den nok skulle blive bedre.

At forfatteren tidligere har udgivet børnebøger skinner igennem, og måske denne bog skulle være udgivet som ungdomsbog istedet.


Jeg "vender ikke flere blade", dissekerer ikke bogen, men lader dig selv læse og vurdere indholdet.

Husk vi læser jo ikke alle ens. Men jeg kan ikke give bogen ⭐


"Mennesker er jo heldigvis forskellige, og man kan aldrig stille enhver tilfreds. Anmeldere har derfor ret til at være fuldkommen uenig med dig om værkets kvalitet, og du har lige så meget ret til at være fuldkommen uening med anmelderen i dennes bedømmelse" Citat Forlaget Forfatterskabet.