At læse er at leve

"DE UDØDELIGE DOBBELTMORD" af Christine Jønck


Bogen er givet mig som forfattereksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatterne.

Dette er min første anmeldelse på Læselysten, og jeg er beæret over denne tillid fra forfatter Christine Jønck.
Det er også første gang, jeg læser en historiskkrimi, men bekendt med dobbeltmordet på Peter Bangsvej gjorde mig nysgerrig.

Vi springer i kapitlerne mellem årene 1948 og 2000.

Vi starter i året 2000, Kriminalkommissær Victoria Nielsen rydder op i boet efter sin far Overbetjent Arvid Steen Nielsen. I oprydning af boet finder Victoria nogle kasser på loftet, disse er fyldt med gemte politirapporter, notater og billeder fra det uopklarede dobbeltmord på Hr. og Fru. Jacobsen, Peter Bangsvej 74 i 1948

Victorias nysgerrighed er vakt, hvorfor har faderen gemt disse nu gulnede papirer i alle årene? Da hun har sygeorlov, sætter hun sig for at læse materialet igennem, en kærkommen overspringshandling for, at rydde boet i hendes barndomshjem.


I første del af bogen var det for mig lidt tung læsning, at gå i Arvids fodspor.
Men som forfatteren skriver i sit forord: "..den giver læseren mulighed for selv at se og opleve tiden". Og det gjorde jeg også.
Vi er i Des-tiden med høflighedsfraser, dengang hvor fruen gik hjemme, og mændene gik i jakkesæt og trenchcoat. Men den garvede læser af nutidens krimiromaner vil hurtigt "falde ind", og måske, som jeg, være glad for politiets opklaringsmetoder i dag.

Handlingen omkring dobbeltmordet trækker tråde opad til politikere, højtstående personer i politiet, direktører, modstandsfolk og sortbørshandlere. Beviser forsvinder, gerningsstedet forurenes af fod- og fingeraftryk. Arvids bedste ven Hjalmar forsvinder, våbenhandel, nazister, kommunister, flere kommer til i denne søgning på sandhed og opklaring. Arvid løber hovedet mod muren gang på gang. Vil disse folk, der står over land og ret, have sagen opklaret?
Historikeren Dines Bogø, som forfatteren har samarbejdet med i tilblivelsen af bogen, har en betydelig rolle i Victorias efterforskning. Gennem ham får Victoria samling på nogen af de løse ender.
Men hvem er i lommen på hvem ? Og vil Victoria fuldende sin fars søgen og opk


Læs selv, det anbefales herfra.
På skalaen 1-5,
gives 4 ⭐