At læse er at leve

"DØMT" af Degnbol og Winther


Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatterne. 


Forlaget skriver:

"DØMT" handler om forsoning, skyld, tilgivelse, rummelighed – og ikke mindst om kærlighed i alle dens komplekse afskygninger.


CLARITY

"DU TROR DU VED SÅ MEGET. DU ER SÅ LANGT FRA, SÅ MAN IKKE FATTER DET"


I den lille Østjydske by Roslinge flytter bysbarnet Kira ind i sit barndomshjem, med sig har hun sin lille datter Silje. Den lille Silje passes ofte hos moster Anette og onkel Claus, der bor ganske få minutters gang fra Kira og Silje. 
Lars Emil løslades fra Enne Mark før tid. Han har siddet inde i 4 år for drab og voldtægt på den unge Julie, men nu har en anden tilstået, og Lars Emil kan tage hjem til kæresten Kira og datteren Silje. 


Den lille by Roslinge er i oprør. De skal på ingen måde have, en morder boende i byen. At han er uskyldigt dømt spiller ingen rolle. Hærværk, trusler, hadegrupper på Facebook og vrede borger foran huset bliver dagligdag, den eneste der byder Lars Emil velkommen til byen, er præsten Thorkild. Det at følge sit fadervor og tilgive, at se andre mennesker som man gerne vil se sig selv uden fordømmelse, det huer dog ikke meninghedsrådet, der i forvejen ser skævt til præstens moderne holdninger.


2 dage efter Lars Emil's løsladelse forsvinder han.
En person findes drabt, og politiinspektør Thea Krogh sættes på  sagen. Hendes lille team inkluderer også den lokale betjent Bjørn Devantier. Et vigtig person med kendskab til den lille bys gøren og laden. Offerets banemand skal findes, og Lars Emil ligeså, hænger de 2 sager sammen ?
Og hvad med Julie ? Hvem dræbte hende, Julies far Karsten Nissen tror ikke på Lars Emils uskyld.


Sagen trækker i langdrag, og tråde ud i selskabstømning, broderskab, og et lille Landsbysamfund hvor åbenhed er et bandeord.


Kender du det, at man går i biografen og bare ved, at filmen ikke tiltaler dig, er kedelig, når du kigger på klokken gentagne gange, og tænker "Gaaab, hvornår er den slut". Her kiggede jeg sideantal et langt stykke ind i bogen, men så tog den fat i mig, og blev læst på den sædvanlige tid, under 24 timer.

En uforudsigelig afslutning, men... også med en del "kløen i håret", undren.
Slutter ringen ? Jeg kan ikke gennemskue det.
Arim Schenk og Black Viper, er det blot et lille plottwist, som jeg ikke forstår?
Og hvordan kan en gymnasielærer aldrig have læst en bog, før hendes mand døde ?
Og så der WISTERIA strædet. Blåregn, tænker fauna eksperten måske, jeg tænker WISTERIA LANE og "Desperate Housewifes" , den amerikanske serie der kørte i årene 2004 - 2012.
Så ulig landsbyen Roslinge eller ... ?


På skalaen 1-5,
giver jeg 4⭐