At læse er at leve

"UKENDT STOF" og "DØDBOLD" af Birgitte Vestermark


Bøgerne er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.

Begge bøger om Victoria Storm er samlet her i én anmeldelse.


  • UKENDT STOF

Victoria Storm står opgivende og kigger på flyttekasserne i sønnen Sylvesters værelse. Sylvester bor hos sin far, men når han kommer forbi hos hende, skal han selvfølgelig have sit eget værelse.
Fyret fra jobbet som krimireporter og nu arbejdsøgende, har hun måtte flytte fra sin dejlige lejlighed på Nørrebro til Stationsbyen i Avedøre.

Og nu står hun så der på Sylvesters værelse, og tænker, at hun hellere må begynde at pakke ud, så hans værelse kan se hyggeligt og indbydende ud til næste gang, han kommer. 
Med hånden i første kasse finder hun en pose piller. Usikker på indholdet inviterer hun sin lidt påtrængende nye nabo Jesper ind, måske han kan hjælpe hende. Pillerne i posen viser sig ikke at være helt ufarlige. Jesper har impulsivt indtaget en pille, og kort tid efter får han hjertestop.


Victoria kan ikke få kontakt til Sylvester, hans mobiltelefon går direkte på telefonsvarer. Hans far Peter kan heller ikke, han troede faktisk, at sønnen var hos Victoria. Og på den baggrund kontakter Victoria politiet for, at efterlyse sønnen. Hun føler sig ikke taget alvorligt, og må trække på sin tidligere kontakt Kriminalkommisær Flemming Gregorius.
Jespers søn Daniel, er også forsvundet.


Stationsbyens hårde kriminelle miljø, teenagedrenge der lokkes med lette penge, bandekrig, magt og begær, der trækker tråde til medicinalfirmaet Haberton.

Og hvad er der i de piller ?


"DJÆVLEN LÅ I DETALJEN, OG ALT KUNNE  I PRINCIPPET VÆRE VIGTIGT"


  • DØDBOLD

Victoria er flyttet til barndomsbyen Svendborg. Hun har fået et vikariat på den lokale avis, Dagbladet. Chefredaktøren Mads Nordquist tilbød hende jobbet ved en sammenkost for studiekammerater fra Journalisthøjskolen. 
Hun har købt en båd, "Tøsen", og ligger i Svendborg lystbådhavn. Glad for friheden, ingen binding, og så kan hun stævne ud lige, når hun har lyst. 


Den lokale fodboldklub, byens stolthed, opkøbes af den russiske rigmand Leonid Shorodkin, og skifter navn til "Sydfyn Vikings". I kølvandet på opkøbet kommer også nye udlandske spillere til, og byen er i ekstase. Victoria, der ingen interesse har for sporten, må lukrere på sønnen Sylvesters viden for, at kunne skrive sine artikler, og snakke med ved frokostbordet om klubbens mange sejre.


I Marokkos havneby Essaouira skjuler politimanden Erik Tranegaard sig bag en stabel fiskekasser, gennem sin kikkert overvåger han de 2 skibe, der er igang med at laste. Det ene skib skulle efter SØIKs oplysninger være på vej mod Fyn med en kæmpe last euforiserende stoffer. Han er på opgave for SØIK - Politiets afdeling for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, under ledelse af Kriminalkommisær Flemming Gregorius. 


Dagbladet står overfor en fyringsrunde. Abonements tallet er dalende, og Mads må søge efter kapital for ikke at skulle lukke Dagbladet helt, og her kan den russiske rigmand måske være løsningen.


Et makabert fund i fodboldholdets omklædningsrum, en søskende fejde og en forsvunden politimand. Victoria står nu midt imellem loyalitet og en kamp mod tiden, hvor fodboldholdets nye ejer viser sig, at værer omdrejningspunktet.


"ET PAR RAVGULE ØJNE STIRREDE DIREKTE PÅ HAM....
KULSORT FRA SNUDE TIL HALESPIDS, BORTSET FRA ØJNENE.
DE HANG SOM 2 GYLDNE KANDISKLUMPER I MØRKET.
DET VIRKEDE NÆSTEN HYPNOTISK.
SIGER MAN ELLERS IKKE, AT I MØRKE ER ALLE KATTE GRÅ?"

1 - 2 - 3  Så var begge bøger læst.


I "Ukendt stof" bevæger jeg mig rundt i handlingen i kendt område. Føler selv jeg går på Bymuren, forbi biblioteket, ungdomsboligerne, kigger op på Victorias lejlighed og drejer rundt om hjørnet på Trædrejerporten overfor kirken.
Jeg har arbejdet i et lægehus på Trædrejerporten, deraf kendskabet.

Jeg har så ikke den store viden om Svendborg, men når forfatteren skriver så fængende, at næste kapitel skal læses og det næste igen, så er jeg fløjtende ligeglad med, om det er Svendborg eller Avedøre.


Forfatteren var for mig ukendt, og de 2 bøger er hendes første krimier, håber ikke det bliver de sidste.
Victorias historie er ikke slut, hun kan sejle, hvorhen hun vil, og hvem ved, måske hun en dag kan stille manden i hendes mareridt til regnskab for sine handlinger.


På skalaen 1-5,

giver jeg begge bøger 5 🌻🌻🌻🌻🌻