At læse er at leve

"ALCATRAZ 1441" af Kim Langer


Bogen er givet mig som forlagseksemplar.
Anmeldelsen er udtryk for min egen mening, og ikke påvirket af forfatteren eller forlag.


FORLAGET skriver i pressemeddelse:
Bogen er en intens fangeflugtsthriller inspireret af virkelige hændelser. På den kontrastfyldte og undseelige lille klippeø i San Fransisco-bugten blander historiske og fiktive figurer sig med hinanden, og krydser grænsen mellem to skarpt adskilte verdener. På den ene side af hegnet ligger det flugtsikre fængsel med den stramme disciplin og desperate mænd i klaustrobiske celler, på den anden ligger fængselspersonalet og deres familiers idylliske civilsamfund med legende børn og velplejede blomsterhaver. Under overfladen er ingen af de to verdener, hvad de giver sig ud for.


DU HAR INTET ANDET AT FRYGTE END FRYGTEN SELV


Ægteparret Samantha, "Sammie", og Lenny Barnes ankommer til Alcatraz med færgen fra fastlandet. Lenny er ny fængselsbetjent på Alcatraz, og sammen håber ægteparret, at kunne starte et nyt liv på øen. En utalt hændelse, et spædsbarns død, en længsel efter noget "der var", har skabt en kløft imellem de 2.
Med ombord er Frank Morris, en berygtet flugtfange, der efter skal afsone sine sidste 10 år af sin dom for bankrøveri, Frank har nu ikke tænkt sig at blive så længe på klippeøen. Planen er, at holde sig under radaren, ikke skabe unødig fokus på egen person, men istedet bruge tiden til at udtænke en flugtplan. Og allerede da færgen lægger til kaj, begynder han at sondere terrænet.

Fængselsbetjentenes moral kan ligge på en lillefingernegl, fængselsbetjenten Sully er den værste, han er sociopat med narcissistiske træk, og frygtes både af kollegaer, fanger og sin kone. Lenny og Sammie får lejlighed ovenover Sully, Kathleen og børnene, og lægger ofte ører til husspektakler, men Lenny ønsker ikke at blande sig, det er jo hans kollega. Istedet skaber han et venskabligt forhold til Sully og en afhængighed til Alcatraz, men hjælper det i ægteparrets ønske om et nyt liv ?

Planen om flugtforsøg kommer hurtigere til Frank end ventet. Hans celle nabo, Allen, har allerede nøje udtænkt en plan, der ved fælles anstrengelser og lidt hjælp, godt kunne være en 100% bulletproof plan.

Frank har aldrig haft omsorg og tryghed i sin barndom. Moderen var ofte ude eller havde herrebesøg, og så blev han låst inde i køkkenskabet, hvor han sad i mange lange timer kun med en kasserolle til at tisse i, og sit eget selskab.  Hans første flugt var fra skabet som ung teenager, siden blev det fra plejefamilier, opdragelsesanstalter og flere fængsler rundt omkring i Amerikas stater. Ville det lykkes fra Alcatraz ? For det hed sig, at var man først trådt i land på øen, var der kun to måder at forlade den på. Enten afsonede man fuld tid, eller også sejlede man derfra i en kiste.

Sammie er uddannet sygeplejerske, hun arbejder deltid på Saint Mary's gynækologiskhospital på fastlandet, men efter lidt overtagelse bliver hun ansat på fængslets infermeri. Lenny er absolut modstander af jobbet, han ser sig selv som værende den brødfødende i ægteskabet, men det ændrer ikke på, at Sammie bliver den første kvinde ansat i fængslet, og køen til infermeriet bliver lang, et utal af fanger inklusive Frank har pludselig alskens dårlig domme.

Frank og Sammie har fra dag 1 på færgen været fysisk tiltrukket af hinanden, og med hendes arbejde på infermeriet, kan de ses. Men kan det udvikle sig ? Han er fange, og hun er gift, han sidder i en celle i Amerikas mest flugtsikre fængsel, og hun deler seng med Lenny. Men deres øjenkontakt, lette berøringer og små hviskende sætninger, gør det klart for Sammie, at hun ikke kan undvære ham. Kan hun hjælpe ham, så de kan ses derude ?Har du set "The Rock" med Sean Connery og Nicolas Cage, eller "Papillon" med Steve McQueen?Så har du været i Alcatraz, og vil muligvis, som jeg, i tankerne gå rundt i fængslets gange og kigge ind i cellerne, eller stå på en af klipperne og kigge udover San Francisco Bay.

Bogen handler om tålmodighed, ihærdighed og frihed, om at tro på det du som barn skrev på en ønskeseddel: Et rigtigt hjem med alt, hvad der hører sig til.


Bogen var læst på under 24 timer,

og det kan kun anbefales herfra,

at læse den.

På skalaen fra 1-5,
giver jeg 5 ⭐